
This post is hot
Hermès dediğimizde, gözünüzde ilk canlanan markanın en tanınır modellerinden olan “Birkin Bag”. Bu göz kamaştıran, fiyatıyla dudak uçuklatan çantaya sahip olmak için aylar öncesinden adınızı bekleme listesine yazdırmanız lazım. Modelin bu kadar rağbet görmesi ve her sene akıl almaz bir talep şokuyla karşılaşması sahte pazarları harekete geçiriyor. Hermès markasının ününden ve modelin tanınırlığından faydalanmaya çalışan üreticiler piyasaya, “Birkin Bag” modeline, neredeyse gerçeği kadar benzeyen çantalar sürüyor. Hermès senelerdir bu modelini koruma altına almak adına hukuki savaşlar veriyor. Marka bu sefer de Japon markası “Kabushiki Kaisha Tia Maria” ile karşı karşıya kaldığı moda hukuku uyuşmazlığında büyük bir zafer elde etti.
Hermès, 2010’dan bu yana “Birkin Bag” modeline benzeyen çantalar satarak bundan kazanç elde eden Japon markasına “marka hakkına tecavüz” ve “haksız rekabet” yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Fransız markası, “bu modelin tüketici gözünde kendi markasıyla özdeşleştiğini” belirterek tanınan bu modelinin üstünden kar elde edilmesinin, süregelen itibarına zarar verdiğini vurguladı.
Hukuki süreç devam ederken davalı durumuna düşen Japon markasından bir geri dönüş geldi ve marka Japonya IP Yüksek Mahkemesi‘ne yaptığı temyiz başvurusunda, ürettikleri çanta ve “Birkin Bag” arasında yapısal farklılıkların bulunduğunu ileri sürdü. Kabushiki Kaisha Tia Maria, savunmasında şu ifadeleri kullandı: “Hermès’in “Birkin Bag” modelinin fiyatı 10.000 dolardan başlıyor fakat bizimki 192 ila 289 dolar arasında satılıyor. Bunun yanında, Hermès’in ürünleri yüksek kaliteli deriden yapılmış ama bizim ürünlerimizde sentetik deri kullanıldı”. Japon markasına göre, iddia edilen “tüketici nezdinde karıştırılma riski” düşüktür çünkü ürünler fiyat, kalite, ürün adı, logo vb. açısından farklıdır. Hermès’in ürünleri “Birkin Bag” adı altında satılmaktadır ve çantaya markanın logosu ve zanaatkarın seri numarası eklenmiştir, Tia Maria’nın ürünleri ise kendi markasının ismini taşır. İşte marka hakkı ihlali meselesindeki temel ihtilaf tam olarak burada başlıyor: İki tarafın ürünlerinin kaynağının ya da niteliğinin “tüketici nezdinde karıştırılma riski” marka hakkına tecavüzün unsurlarını oluşturuyor diyebilir miyiz?
Tokyo Bölge Mahkemesi‘nden gelen karara göre,“Evet! Ortada marka hakkına tecavüzün olduğu çok açık bir şekilde görülmektedir.” Mahkeme, 1984’ten günümüze kadar üretilen “Birkin Bag” modelinin Hermès markasıyla özdeşleştiğini ve bunun sonucunda “söz konusu, markanın kaynağını gösterdiğini” belirterek Tia Maria‘nın, moda hukuku savaşında kazanan taraf olan Hermès’e 2.900.000 JPY (27.973$) tazminat ödemesini emretti.
Law Student at Université Paris II Panthéon-Assas
Modayı takip ettikçe bir tasarımın hangi markaya ait olduğunu ayırt edebilir hale geliyoruz. Örneğin Louboutin’ın kırmızı
2016 yılında ilk kez giysiler, etiketlerinde kendileri hakkında bilgi edinmemizi sağlayan barkodlara yer vermişti. Nasıl mı?
Reklamcılık faaliyetleri geçmişten günümüze pazarlamanın en önemli unsurlarından biri olmuştur. Reklamlar, markalarla bir bütün olarak değerlendirildiği